Składniki :
- 520g mąki
- 170g cukru
- 2 łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany 12% lub 18% (dodałam całe opakowanie śmietany + pół szkl mleka)
- 1 szklanka naturalnego jogurtu (pominęłam)
- 120ml oleju
- 100g rodzynek ( zapomniałam dodać -.-)
- 3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru (zamiast cynamonu dałam kakao)
Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.
W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.
Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Cynamon wymieszać z 80g cukru.
Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65 minut.
Pięknie wygląda...
OdpowiedzUsuń