wtorek, 7 lutego 2012

Ryż po tajsku

Szybkie, zdrowe danie gdy nie mamy czasu na gotowanie. Można dodać do niego praktycznie wszystko co się lubi :) Przepis zmodyfikowany z kwestii smaku.



Składniki, 2 porcje:
100 g (1 torebka) ryżu jaśminowego lub innego długoziarnistego
3 cm kawałek imbiru
1 papryczka chili lub do smaku (zastąpiłam ostrą papryką w proszku)
2 ząbki czosnku
1/2 średniego pora przekrojonego wzdłuż
1/4 małej główki kapusty pekińskiej, kilka liści
1 czerwona papryka
2 jajka
2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
1 soczysta limonka, pokrojona na kawałki, do skropienia
•       kurczak pieczony pokrojony w kostkę 

Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przesypać do miski. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę chili i czosnek i posiekać na cienkie plasterki.
Pora i kapustę pekińską dokładnie opłukać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać w misce razem z szczyptą solią.
Na dużą nieprzywierającą patelnię wlać oliwę, dodać imbir, chili i czosnek i podgrzewać przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu co chwilkę mieszając. Dodać paprykę i pora i mieszając podgrzewać przez około 2 - 3 minuty aż zmiękną.
Dodać ryż i kurczaka wymieszać, a gdy będzie już cały podgrzany dodać kapustę pekińską, mieszając podgrzewać przez 1 - 2 minuty, następnie wlać masę jajeczną i mieszając podgrzewać przez kilkanaście sekund aż jajka się zetną. Nałożyć do talerzy. Skropić dużą ilością soku z limonki i ewentualnie sosem sojowym.

1 komentarz: