niedziela, 5 lutego 2012

Conchiglioni zapiekane w śmietanie.

Makaron mogę jeść pod każdą postacią i zawsze, a szczególnie ten z dużą ilością śmietany i sera nie przejmując się zupełnie kaloriami :) Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia gotowych muszli.


Składniki
  • ok. 30 muszli makaronowych (conchiglioni)
  • ok. 200 g sera zółtego (jeśli ktoś lubi może być więcej)
  • trochę oliwy i wody
Farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • średnia cebulka
  • 1 jajko
  • pół czerstwej bułki (lub bułka tarta)
  • trochę mleka
  • majeranek (opcjonalnie)
  • czosnek (opcjonalnie)
Sos:
  • 2 duże śmietany 18% (ewentualnie 12%)
  • średnia cebulka
  • boczek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • ok.100 ml wody
Bułkę namaczamy w mleku. Do mięsa dodajemy startą cebulkę,jajko, przyprawy, i bułkę. Wszystko wyrabiamy na gładką masę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z dodatkiem wody. Surowe muszle nadziewamy mięsem i układamy w przygotowanej formie. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
 Cebulkę kroimy w drobną kostkę jeśli dodajemy boczek także go kroimy, podsmażamy na nie wielkiej ilości oliwy na patelni. Wlewamy do tego śmietanę i chwilę podsmażamy. Zalewamy muszle. Pieczemy pod przykryciem ok 1 godziny do miękkości makaronu. Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz