Składniki
- ok. 30 muszli makaronowych (conchiglioni)
- ok. 200 g sera zółtego (jeśli ktoś lubi może być więcej)
- trochę oliwy i wody
Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- średnia cebulka
- 1 jajko
- pół czerstwej bułki (lub bułka tarta)
- trochę mleka
- majeranek (opcjonalnie)
- czosnek (opcjonalnie)
Sos:
- 2 duże śmietany 18% (ewentualnie 12%)
- średnia cebulka
- boczek (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- ok.100 ml wody
Bułkę namaczamy w mleku. Do mięsa dodajemy startą cebulkę,jajko, przyprawy, i bułkę. Wszystko wyrabiamy na gładką masę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z dodatkiem wody. Surowe muszle nadziewamy mięsem i układamy w przygotowanej formie. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę jeśli dodajemy boczek także go kroimy, podsmażamy na nie wielkiej ilości oliwy na patelni. Wlewamy do tego śmietanę i chwilę podsmażamy. Zalewamy muszle. Pieczemy pod przykryciem ok 1 godziny do miękkości makaronu. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz