Hummus
Składniki:
- 5 łyżek ziaren sezamu*
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka oleju sezamowego
- mały ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej**)
- 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
- sól
** można użyć odsączonej ciecierzycy z jednej puszki lub ugotować suchą ciecierzycę: należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie, następnie wymienić wodę na świeżą w takiej ilości aby sięgała ponad poziom ciecierzycy i gotować na małym ogniu przez około 2 - 3 godziny do miękkości. Ciecierzycę można gotować z dwoma ząbkami czosnku i gałązką szałwii. W razie potrzeby uzupełniać wodę, nie trzeba dodawać soli.
Przygotowanie:
Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Uprażony sezam ostudzić i zemleć ręcznym blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z połówki cytryny) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku.
Kurczę, też planuję zrobić i nie mogę się zebrać :) Jak tylko kupię sezam to zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam na prawdę warto :)
OdpowiedzUsuńJa też się zabierałam i zabierałam, aż w końcu zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam domową pastę tahini i ten zapach prażonego sezamu jest cudny:)
Pozdrawiam:)