Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 100g mąki pszennej
- 450g mąki pszennej razowej
- 40g drożdży
- 220ml mleka
- 100g cukru
- 80g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Przepis na ciasto odrobinę zmodyfikowany ze strony
Nadzienie :
Budyń:
- 1 i 1/4 szkl mleka
- ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1,5 czubatej łyżki cukru
lub dżem brzoskwiniowy
Kruszonka:
- 50g cukru
- 50g masła
- 50g mąki
- Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować budyń. ½ opakowania budyniu ugotować w mleku z dodatkiem cukru. Odstawić do przestygnięcia
- Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść kulki ciasta, robić w nich dołek za pomocą szklanki i nakładać w niego budyń
- Do niektórych można dodać dżem. W tym wypadku kładziemy ciasto na dłoni, rozciągamy wypełniamy dżemem po czym zlepiamy ze sobą wszystkie boki i zlepieniem kładziemy do dołu
- Zostawiamy do lekkiego wyrośnięcia
- Smarujemy bułeczki jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz