poniedziałek, 23 stycznia 2012

Drożdżówki

Wczoraj wieczorem Kordian zażyczył sobie na śniadanie drożdżówek z twarogiem. Problemem był brak twarogu więc zrobiłam parę z budyniem i parę z dżemem brzoskwiniowym.


Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 100g mąki pszennej
  • 450g mąki pszennej razowej
  • 40g drożdży
  • 220ml mleka
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
Przepis na  ciasto odrobinę zmodyfikowany ze strony 



Nadzienie :
Budyń:
  • 1 i 1/4 szkl mleka
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1,5 czubatej łyżki cukru 
lub dżem brzoskwiniowy


Kruszonka:
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 50g mąki


Sposób przygotowania:
  1. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować budyń. ½ opakowania budyniu ugotować w mleku z dodatkiem cukru. Odstawić do przestygnięcia
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki. 
  6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść kulki ciasta, robić w nich dołek za pomocą szklanki i nakładać w niego budyń
  7. Do niektórych można dodać dżem. W tym wypadku kładziemy ciasto na dłoni, rozciągamy wypełniamy dżemem po czym zlepiamy ze sobą wszystkie boki i zlepieniem kładziemy do dołu
  8. Zostawiamy do lekkiego wyrośnięcia
  9. Smarujemy bułeczki jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz