poniedziałek, 30 stycznia 2012

Pierogi z serem :)

W tamtym tygodniu u nas było baaardzo pierogowo :) Jednego dnia zrobiliśmy 150 ruskich około 20 z serem i tyle samo z bananami, a następnego dnia 60 z kapustą i grzybami. Maniam :) Później wpakowaliśmy je w woreczki i do zamrażarki. Idealne na szybki obiad któregoś dnia.


Składniki:
(Na ok. 40 pierogów)

Ciasto:
  • 500g mąki
  • 1,5 szkl. letniej wody
  • 2 łyżki oleju

Farsz:
  • 500g twarogu (2 kostki)
  • 2 jajka
  • cukier do smaku
Wykonanie :
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy razem do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto. Można dodać więcej wody gdyby było za twarde. Twaróg rozgniatamy widelcem dodajemy jajka i cukier do smaku. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy nie za duże kółka. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotuje do wypłynięcia na wierzch i jeszcze ok 1 min. Podaje z śmietanką i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz