czwartek, 26 stycznia 2012

Ruskie

Moje ulubione pierogi, które na szczycie listy pierogowych hitów utrzymują się od paru lat :) Przepis podawany na oko gdyż jest on od mojej Babci,  która wszystko wrzuca tak jak jej pasuje.
Składniki:
(Na ok. 40 pierogów)

Ciasto:
  • 500g mąki
  • 1,5 szkl. letniej wody
  • 2 łyżki oleju
Farsz:
  • 500g ziemniaków
  • 250g twarogu (kostka)
  • średnia cebula
  • olej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę, dodajemy cebulę. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy razem do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto. Można dodać więcej wody gdyby było za twarde.
Ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy nie za duże kółka. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotuje do wypłynięcia na wierzch i jeszcze ok 1 min. Podaje polane masłem i skwarkami.  


2 komentarze: